ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

Άνοιξε τις πύλες της με στήριξη της αγοράς, των φορέων και της Πολιτείας


 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων, δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών έδωσαν το στίγμα της νέας εποχής

 

Την καθολική στήριξη της αγοράς, των φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκης και της Πολιτείας κατέκτησε η διεθνής έκθεση "Verde.Tec" για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, η οποία άρχισε χθες στο εκθεσιακό κέντρο MEC. Ως το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου, η νέα διεθνής έκθεση παρουσιάζει τεχνολογικές λύσεις για τα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα μας, ενώ θέτει νέα διάσταση σε μείζονα ζητήματα για τον καθορισμό της περιβαλλοντικής στρατηγικής με το συνεδριακό πρόγραμμά της.

Το στίγμα αυτής της νέας εποχής που έρχεται έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ανακοίνωσε ως το τέλος του Μαρτίου θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

«Θέματα προστασίας του περιβάλλοντος δεν χωρούν μικροπολιτική αντιμετώπιση. Με συναινέσεις και συνεννοήσεις πρέπει να πορευτούμε προς τον εθνικό στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών περιβάλλοντος ως το 2020. Διαθέτουμε ευήκοα ώτα για προτάσεις και σύνθεση απόψεων τόσο με τα άλλα κόμματα, όσο και με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο κ. Φάμελλος κατά την παρέμβασή του. Ο αναπληρωτής υπουργός ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους εκθέτες και στους συνέδρους ενώ επισήμανε προς τη διοργάνωση ότι σε αυτή τη συγκυρία, οπότε γίνεται προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρωτοβουλίες όπως η "Verde.Tec" λειτουργούν θετικά προς την αγορά γιʼ αυτό και τυγχάνουν πλήρους αναγνώρισης.

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αʼ Πειραιώς κ. Κώστας Κατσαφάδος υπογράμμισε χαιρετίζοντας την έναρξη της "Verde.Tec" ότι η «κυκλική οικονομία» αποτελεί ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και ανάταξης βιομηχανικών δραστηριοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στον επιθυμητό στόχο, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες μάλιστα θα μπορούν να καλύψουν νέοι επιστήμονες που αποφοιτούν από τις πολυτεχνικές σχολές και τα ΤΕΙ. «Εκθέσεις όπως αυτή πρέπει να δώσουν το στίγμα για να βαδίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος», σημείωσε.

Παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη» κ. Γιάννης Μανιάτης. «Μια στοχευμένη και εξειδικευμένη έκθεση όπως αυτή έρχεται να αναδείξει υγιείς δυνάμεις της εθνικής οικονομίας που λειτουργούν με εξωστρέφεια. Βλέπουμε επιχειρήσεις που παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η δημοσιονομική κρίση, επενδύουν και στηρίζουν τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, την καινοτομία και την κυκλική οικονομία με βασικό σύμμαχό τους την εξωστρέφεια. Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε και να στηρίξουμε αυτήν την αγορά», επισήμανε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, ο Τομεάρχης Μεταφορών – Υποδομών – Νέων Τεχνολογιών κ. Λάμπρος Ρώσσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κ. Φωτεινή Βρύνα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου κ. Χρήστος Πετρόχειλος.

Οι παρεμβάσεις

Αίσθηση προκάλεσε η βασική ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του International Solid Waste Association (ISWA) κ. Αντώνης Μαυρόπουλος στην κύρια εκδήλωση της πρώτης ημέρας, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ο κ. Μαυρόπουλος ζήτησε το άμεσο κλείσιμο της Φυλής και τον καθορισμό συγκεκριμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. «Είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο που κρατά επί πέντε δεκαετίες και δίνει μια πρόχειρη λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό των σκουπιδιών στην Αττική, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι με υπευθυνότητα και με έργο», υπογράμμισε ο κ. Μαυρόπουλος.

Για την ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στον «Βήμα FM 99,5» ότι «βασική μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι μόνο στην Αττική αλλά σε κάθε σημείο της επικράτειας. Με τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και με πρωτοβουλίες όπως η διεθνής έκθεση ʼVerde.Tec" μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αειφορία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι γενικοί κι αόριστοι όροι, αλλά η ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον».

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ημερίδα για τους ΟΤΑ και το Περιβάλλον μίλησαν τουλάχιστον 15 δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, γενικοί γραμματείς δήμων και περιφερειακοί σύμβουλοι ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν υλοποιήσει σειρά σημαντικών έργων εξοικνόμησης ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους συνέδρους και τους εκθέτες εκφράστηκε επίσης για το πρόγραμμα των ημερίδων που πραγματοποίησαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Το πρόγραμμα του "Verde.Tec Forum" συνεχίζεται σήμερα με ημερίδες για τη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας, τα "city & green logistics" από το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος καθώς και τις νέες προοπτικές στην αγορά φωτοβολταϊκών από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.