ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

Έτος Ίδρυσης: 1949

Διεύθυνση: Λεωφ. Δημοκρατίας 18, Ασπρόπυργος, Τ.Κ.: 193 00

Τηλ.: 213 2006409, 213 2006410 Fax: 210 5572276

Web Site: www.aspropyrgos.gr

e-mail: grafeiodimarxou@aspropyrgos.gr

Ο Ασπρόπυργος βρίσκεται γύρω στα 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Ελευσίνας. Εκτός από τον κεντρικό αστικό πυρήνα (συνοικία Ασπροπύργου), υπάρχουν και οι συνοικίες Γκορυτσά, Φούσα, Ρουπάκι και Νεόκτιστα. Στην παράκτια ζώνη, νότια της συνοικίας Ασπροπύργου βρίσκεται η συνοικία Λαιμός – Λουζιτάνια και η παραλία. Η τελευταία απλώνεται προς τα δυτικά μέχρι τη χαλυβουργική που εντάσσεται στον όμορο Δήμο Ελευσίνας.

Σε γενικές γραμμές ακολουθεί την πορεία της αρχαίας Ιεράς οδού που ξε­κινούσε από τον Κεραμεικό των Αθηνών και κατέληγε στο ιερό της Ελευ­σίνας. Στα βόρεια της πόλης του Ασπρόπυργου και μεταξύ των συνοικιών Άνω Φούσα και Ρουπάκι περνάει η Αττική οδός, που διασχίζει τον δήμο με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά από τα Άνω Λιόσια προς τη Μάνδρα νο­τιότερα και σχεδόν παράλληλα με την Αττική οδό, διέρχεται ο προαστιακός σιδηρόδρομός που συνδέει την Αθήνα με την Κόρινθο.

Με εξαίρεση την παραλία η παράκτια ζώνη του δήμου Ασπροπύργου κα­ταλαμβάνεται από εκτεταμένες βιομηχανικές μονάδες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ως επί το πλέιστον κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι το Διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ και τα Τσιμέντα Χάλυψ. Η εγκατάσταση μικρών και μεγάλων εργοστασίων στον Ασπρόπυργο άλλαξε δραστικά τη φυσιογνωμία της περιοχής που από κατε­ξοχήν αγροτική μετατράπηκε σε βιομηχανική.

Η κοινωνία του Ασπροπύργου έχει πολυπολιτισμικό χαρακτήρα ο οποίος είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής, σε συνδιασμό με τα κύματα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης των τελευταίων δεκαετιών. Χαρακτηριστική είναι και η μεγάλη αυξηση του πληθυσμού που ακολούθησε τη μεταναστευτική κίνηση ως φυσική συνέπεια.

Κατά την απογραφή του 1981, ο δήμος αριθμούσε 12.541 κατοίκους, ενώ το 2011 καταμετρήθηκαν 30.251 δημότες. Η πλειονότητα αυτών ασχολείται στη βιομηχανία και στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ οι αγρότες δεν ξεπερ­νούν πλέον το 10%.

Yπεύθυνoς Επικοινωνίας: Νικόλαος Αλεξάνδρου