KENTΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΔΕ)


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter

ΚΕΔΕ: Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, Αθήνα, Τ.Κ.: 106 78

Τηλ.: 210 3820807 | Web Site: www.kedke.gr

ITA: Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 6 - 10, Αθήνα, Τ.Κ.: 106 79

Τηλ.: 210 3250300-2 | Web Site: www.ita.org.gr

Η αρχική Ένωση ιδρύθηκε με το ψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1927, του Α’ Συνεδρίου δημάρχων της Ελλάδος. Με τα άρθρα του καταστατικού ρυθμιζό­ταν ο σκοπός της Ένωσης, η διοίκηση και η οργάνωσή της, ενώ τέθηκαν οι βασικοί κανόνες για τους πόρους και για τη διαχείρισή της.

Η αναγνώριση της Ένωσης σαν νομικό πρόσωπο έγινε το 1929 ενώ ακολού­θησε νέο καταστατικό, το 1931. Με αυτό αναφέρθηκε ως «Ένωσις Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος». Το καθεστώς Μεταξά προχώρησε σε τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης ενώ παραχωρήθηκε και το περιοδικό «Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που εκδιδόταν από τον Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. καταργήθηκε το 1941 με το Ν.Δ. 71/41 κατά την Κατοχή και μετά την απελευθέρωση ανέκυψε οξύτατα η ανάγκη επανιδρύσεώς της από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Το Δ’ Συνέδριο Πόλεων της Ελλάδος, το 1951, είδε την επανασύσταση της Ένωσης ως Επιτελικό Γραφείο όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας. Έτσι ανατέθηκε στον κα­θηγητή Γ. Παπαχατζή η εκπόνηση του Σχεδίου Νόμου «περί ανασυστάσεως της Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος», όπως κι έγινε.

Κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, παρά τις θετικές αλλαγές που πραγ­ματοποιήθηκαν στη χώρα και ειδικότερα παρά την αναβάθμιση του ρόλου της Τ.Α. που επιχειρήθηκε στη δεκαετία του 1980, το θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης παρέμεινε ανέπαφο. Με το Π.Δ. 197/78 ορίστηκε το πλαίσιο λειτουρ­γίας της ΚΕΔΚΕ και κωδικοποιήθηκαν οι σκοποί των κατά νόμο τοπικών ενώσεων και της κεντρικής ένωσης είναι η προαγωγή της δημοτικής και κοινοτικής Αυτοδιοίκησης.

Το 1985 ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκη­σης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) ως επιστημονικός σύμβουλος, το 1990 η Α.Ε. παροχής συμ­βουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών «Πληροφόρηση, Επιμόρφωση, Τοπική Ανάπτυξη» και το 2005 το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Μετά την ψήφιση του Ν. 3852/10 «Καλλικράτης» για την εκλογή των οργά­νων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Ελ­λάδας (ΠΕΔ), ιδρύθηκε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εκδόθηκε το Π.Δ. 75/11.