You are here:

Με σημαντικές ειδήσεις, συνεργασίες και επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η διεθνής «Verde.tec»

1

Το πλαίσιο χρηματοδοτικών λύσεων για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του “Verde.tec Forum” όπου έκανε σημαντική παρέμβαση. Η 3η διεθνής έκθεση “Verde.tec” ολοκληρώθηκε με επιτυχία, συγκεντρώνοντας την προσοχή  της αγοράς, της Αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ.

Εκπρόσωπος από το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, τρεις υπουργοί, δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι των υπηρεσιών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και τεχνικού κόσμου τίμησαν τους εκθέτες της “Verde.tec” κι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό της χώρας για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον.

Η φετινή αναβαθμισμένη και απολύτως στοχευμένη διοργάνωση φιλοξένησε περισσότερους από 120 εκθέτες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ανακύκλωσης υλικών, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του «Industry 4.0» και της απορρύπανσης. Διεθνή χαρακτήρα προσέδωσαν επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Τσεχία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης επισκέφθηκε πρώτος το εκθεσιακό κέντρο, συνομίλησε με τους εκθέτες και με στελέχη των δήμων, των συστημάτων και των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ έδωσε μια πολύ σημαντική ομιλία για τις χρηματοδοτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων στο πλαίσιο workshop του “Verde.tec Forum”.

Στα εγκαίνια της 3ης διεθνούς έκθεσης “Verde.tec” ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την ανάγκη συναίνεσης για την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, ο υφυπουργός κ. Γιώργος Δημαράς σημείωσε πως πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη έκθεση αποτελούν τη σαφή ένδειξη μεταστροφής της κοινωνίας και των επιχειρήσεων σε τεχνολογίες και καινοτομίες που σέβονται το περιβάλλον.

Κριτική προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής άσκησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος διαχείρισης, εναπόθεσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις και τομές, πριν προκύψουν αδιέξοδα που δεν θα αντιμετωπίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Γιάννης Μανιάτης ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις την πολιτική προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς στόχους για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και καθορισμό συγκεκριμένης στρατηγικής για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης

Την ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες αλλά και αποκέντρωσης από το υπερσυγκεντρωτικό Κράτος που απαγορεύει πρωτοβουλίες Δήμων όπως η αλλαγή χρήσης γης προκειμένου να μετατραπεί σε πράσινο σημείο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης. «Αν δεν αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία νέα Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης: «Σταθερή θέση μας είναι ότι πριν φτάσουμε στην ανακύκλωση πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που θα οδηγήσουν στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων αλλά και στην διαλογή και επανάχρηση υλικών που σήμερα απορρίπτονται. Είναι ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες με διάφορες μορφές επιδότησης (π.χ. με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών) αλλά και αντικίνητρα σε όσους κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της “Verde.tec” ο κ. Πατούλης απένειμε τα βραβεία “Greek Green Awards 2019” σε Δήμους, φορείς και οργανισμούς που διακρίθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας.

Οι προσωπικότητες

Στη βραδιά απονομής των “Greek Green Awards 2019”, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων συμμετείχαν η εκπρόσωπος από το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Βʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρά Καφαντάρη,  ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. κ.κ Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής και υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Καραμέρος. Επίσης, o γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σηφάκης, οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Σταμάτης Πουλής και Ευάγγελος Λιάκος και η υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης κ. Ραχήλ Μακρή επισκέφθηκαν την έκθεση, παρακολούθησαν και παρενέβησαν σε εργασίες του “Verde.tec Forum”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση έδειξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος επισκέφθηκε όλους τους εκθέτες και είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους. Παρακολούθησε επίσης την επιστημονική εκδήλωση για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών, διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του αρμόδιου υπουργείου.

Στις επιτυχίες της έκθεσης καταγράφονται οι πωλήσεις μηχανημάτων έργων που έγιναν, η έναρξη διεθνών συνεργασιών σε θέματα βιοαερίου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, η δέσμευση του υπουργείου και της ΡΑΕ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν σύσσωμοι οι φορείς του κλάδου.

Οι κατηγορίες επισκεπτών είναι οι ακόλουθες:

  • Στελέχη, μηχανικοί και τεχνικοί των Περιφερειών, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ, ΦΟΔΣΑ, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, των κατασκευαστικών εταιριών, των ξενοδοχειακών μονάδων, των Μεταφορών, των Logistics.
  • Υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών των δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων.
  • Αρχιτέκτονες.
  • Εργολήπτες.
  • Επενδυτές σε ΑΠΕ.
  • Μελετητές.
  • Αντιπρόσωποι και έμποροι από όλη την Ελλάδα.
  • Ξένες αντιπροσωπείες.
  • Ιδιώτες που ενδιαφέρονται για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, βιολογικών καθαρισμών και συστημάτων ποιότητας νερού ή εξοικονόμησης ενέργειας στα ακίνητά τους.