You are here:

Η T Press τίμησε προσωπικότητες από τον χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας στη Verde.tec για δεύτερη χρονιά

MK69971-scaled

Για δεύτερη χρονιά, η T Press απένειμε τιμητικά βραβεία σε προσωπικότητες αλλά και φορείς που έχουν ενισχύσει σημαντικά την υπόθεση «περιβάλλον» στη χώρα μας, τόσο με την δραστηριότητα τους όσο και με τις προσπάθειες τους μέσω της προώθησης των πράσινων τεχνολογιών. Φέτος, επιλέχτηκαν 15 προσωπικότητες απ όλους τους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ απονεμήθηκε και μια τιμητική διάκριση, για το επιχειρηματικό όραμα, στον αείμνηστο Βασίλη Παπαζήση, ιδρυτή της THALIS E.S.

Tις τιμητικές διακρίσεις παρέδωσε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της T Press, κ. Ζέτα Φούντα Μουρτά, ενώ μια από αυτές τις διακρίσεις απένειμε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος. Ενα εκ των βραβείων, απονεμήθηκε διαδικτυακά, με εκπρόσωπο του τιμώμενου προσώπου να παραλαμβάνει το βραβείο.

Αναλυτικά οι βραβευθέντες και το σκεπτικό της βράβευσης:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ-Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

Στο πρόσωπο του Υπουργού κ. Χρήστου Στυλιανίδη, η T Press επιβράβευσε όλες τις προσπάθειες του νεοσύστατου Υπουργείου, για την προστασία των πολιτών από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, αλλά και τον σπουδαίο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει ο φορέας, με τα στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Το βραβείο, παρέλαβε, εκ μέρους του Υπουργού, που απουσίασε λόγω ανειλημμένων υποχρέωσεων,  η κ. Νάντια Μιχαλοπούλου, Ειδικός Σύμβουλος του γραφείου του Υπουργού.

Ιωάννης Γκόνος Καθηγητής Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων:

Για την προσφορά του ως καθηγητής στο ΕΜΠ, την ενίσχυση των δικών μας δράσεων, μεταφέροντας την επιστημονική του γνώση κι εμπειρία, για θέματα τεχνολογικής αιχμής, στα περιοδικά και το διαδικτυακό κανάλι της T Press, ο κ. Ιωάννης Γκόνος, παρέστη στην απονομή της τιμητικής βράβευσης, αναφέροντας τα εξής:

– Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κ. Ευτέρπη Κοσκερίδου, καθ. Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Μουσείου παρέλαβε το βραβείο για την επιστημονική προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τις κλιματικές αλλαγές στην αρχαιότητα, να ξεναγηθεί ηλεκτρονικά, στην βιοποικιλότητα εκείνης της περιόδου αλλά και αν αποκτήσει βαθιά γνώση για την προσπάθεια των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προστατεύοντας τη φύση και το περιβάλλον. Όλα αυτά, μέσα από μια διαδραστική έκθεση που φιλοξενήθηκε και από την διοργάνωση της Verde.tec.

Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

Για τις σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της τεχνολογίας, που άνοιξαν δρόμους για καίριες σημαντικές εφαρμογές, αλλά και για την δράση της, να ιδρύσει Ινστιτούτο, μετά τον χαμό του υιού της, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποίηση το ευρύ κοινό για την πρόληψη των ατυχημάτων, η T Press απένειμε το συγκεκριμένο βραβείο, στην κ. Δανέλλη-Μυλωνά. Αναγνωρίζοντας πως εκτός από το έργο του Ινστιτούτου, που πραγματικά σώζει ζωές, ειδικά νέων, δημιουργεί έναν πόλο δράσης για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Την τιμητική διάκριση απένειμε στο τιμώμενο πρόσωπο ο κ. Πάνος Σόμπολος.

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος

Για τις εντατικές προσπάθειες του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ να προωθήσει τις πράσινες τεχνολογίες, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τα θέματα της Κυκλικής Οικονομίας, στις ΜμΕ, πάντα κοντά, σε κλαδικές εκθέσεις όπως οι εκθέσεις της T Press, η συγκεκριμένη διάκριση αναδεικνύει μιαν άκρως επιτυχημένη δραστηριότητα σε έναν κομβικό τομέα της επιχειρηματικότητας.

-Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης- Μίνα Χατζηαθανασίου, Γενική Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης, Αρχιτέκτων Μηχανικός Μsc

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες ως φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύεται μέσα από την συγκεκριμένη διάκριση για το Πάρκο, με ένα βραβείο που αποδόθηκε στους ανθρώπους που μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία του, το προστατεύουν από την εγκατάλειψη αλλά και το αναδεικνύουν με τις επιτυχημένες δράσεις για την προσέλκυση του κοινού όμορων και πιο απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής. Το βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Μίνα Χατζηαθανασίου, η οποία συνεργάστηκε με την T Press, έτσι ώστε το Πάρκο με την επίκαιρη εικαστική έκθεση, να βρεθεί δίπλα σε επιχειρηματίες, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο κοινό της Verde.tec.

Αντώνης Μαυρόπουλος, Ειδικός σε θέματα αποβλήτων και ανακύκλωσης-πρώην πρόεδρος ISWA (International Solid Waste Association)

Με μεγάλη και πολύχρονη προσφορά σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης, πράσινων τεχνολογιών στους συγκεκριμένους τομείς, αλλά και αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του θέματος των απορριμμάτων στις τοπικές κοινωνίες, και την σπουδαιότητα όλων των απαραίτητων μέτρων για την ορθολογική διαχείριση τους, από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, ο expert Αντώνης Μαυρόπουλος επιλέχθηκε από την T Press ως μια από τις τιμώμενες προσωπικότητες. Επίσης, για τις άοκνες προσπάθειες του να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις που απέκτησε σε διεθνείς φορείς με παγκόσμια εμβέλεια, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

-Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος (Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών) ΕΣΜΥΕ-Πρόεδρος Επιτροπής Greek Green Awards

Από το 2015 «υπηρετώντας» τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), συνέβαλε στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, διοργανώνοντας επιτυχημένες εκδηλώσεις για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην ενέργεια από ΑΠΕ, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε διαβούλευση με την Πολιτεία αλλά και εκδίδοντας ανακοινώσεις για επίκαιρα αιτήματα των μελών του Συνδέσμου. Συμμετέχοντας σε σημαντικά συνέδρια ως ομιλητής συμβάλλει δυναμικά στην μεγαλύτερη διάδοση των ΑΠΕ, κυρίως της ενέργειας από Μικρά Υδροηλεκτρικά. Συμμετέχει ενεργά, στην Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων Greek Green Awards, και απο το 2022 ως πρόεδρος της Επιτροπής.

-Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος, Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταικών (ΣΕΦ)

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των εταιρειών με φωτοβολταικά, συνεισφέροντας από την πρώτη στιγμή στην εδραίωση της ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα. Ο Δρ. Σ. Καπέλλος διδάκτωρ Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διάγει παράλληλο βίο με τον Σύνδεσμο και τα πρώτα βήματα της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της ηλιακής ενέργειας. Το 2007 τοποθετείται Διευθύνων Σύμβουλος σε νεοσύστατη  εταιρεία ενεργειακού ομίλου, με έμφαση στα φωτοβολταικά Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και από το 2013 πρόεδρος του Συνδέσμου. Με συμμετοχή στην υλοποίηση σημαντικών ηλιακών project και με πλούσια αρθρογραφία για την ανάπτυξη της Αγοράς των φωτοβολταικών.

Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των ΑΠΕ από το 1995 έχοντας σχεδιάσει, αναπτύξει και υλοποιήσει πλήθος εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως αιολικά πάρκα) ισχύος εκατοντάδων MW. Στη νέα εποχή των ΑΠΕ, μέλος ενός δυναμικού φορέα των ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλει στην μεγαλύτερη διάδοση της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, ενημερώνοντας με έμφαση και με απόλυτα κατανοητό τρόπο, όλες τις πλευρές για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας αλλά και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών ΑΠΕ, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Εχοντας προσδώσει στην ΕΛΕΤΑΕΝ, ενα σύγχρονο προφίλ ανταποκρινόμενη πλήρως στην συγκυρία της ανάπτυξης των νέων ηλεκτρονικών μέσων.

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Το εκπαιδευτικό έργο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) αναδεικνύεται ως παγκόσμια καλή πρακτική στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) σχετικά με την υλοποίηση της Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΕΠΑ). Το τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΦ, κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης.

-Γιάννης Τσιπουρίδης -πρώην πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ

Για την πολυετή του προσφορά, μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολές εποχές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο τιμόνι της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ιδρυτικό στέλεχος του φορέα, το «ιστορικό» στέλεχος των ΑΠΕ τιμήθηκε με τη συγκεκριμένη διάκριση, διότι αποτέλεσε και αποτελεί, έναν δυναμικό υπέρμαχο των πράσινων τεχνολογιών και της αιολικής ενέργειας, με συνεχείς αρθρογραφίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις στα περισσότερα ΜΜΕ, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ανανεώσιμων πηγών κι εναντίον πηγών που εντείνουν τις κλιματικές αλλαγές. Η πολύχρονη δραστηριότητα του, στον τομέα των αιολικών, απο διάφορες άλλες θέσεις, συνέβαλλε καθοριστικά, στο να εδραιωθεί η ενέργεια του Ανέμου στη χώρα μας. To βραβείο παρέλαβε, εκ μέρους του κ. Τσιπουρίδη, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. Κατά την διάρκεια της απονομής, υπήρξε σύνδεση μέσω διαδικτύου με το τιμώμενο πρόσωπο, που βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

-Ε.ΔΑΣ.Α. – Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής, Γιώργος Μαυρογεώργος πρόεδρος

Προστατεύει την Πάρνηθα, εθελοντικά από το 1987 ενώ ο σύλλογος αποτελεί εγκεκριμένο σωματείο από το 1989, εγγεγραμμένο στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο ΕΔΑΣΑ ξεκίνησε ήδη τα διαδικτυακά προγράμματα ενημέρωσης των εθελοντών ενισχύοντας την συνεργασία των μελών της ομάδας για βέλτιστα αποτελέσματα στον τομέα της δασικής προστασίας.

Στέλιος Ταντούρης Καλλιτέχνης Art Trash

Με την ομάδα του, τους συνεργάτες του, έχουν εμπνεύσει αρκετούς πολίτες, όλων των ηλικιών. Μέσω των δημιουργημάτων τους, από απορρίμματα αλλά και υλικά ακραίων κλιματικών φαινομένων, προωθούν την φιλοσοφία της επανάχρησης, της ανακύκλωσης. Οι ποιοτικές του δημιουργίες, αλλά και η σύνδεση της καθημερινότητας του πολίτη με την τέχνη, και την ουσία της προστασίας του περιβάλλοντος και της Κυκλικής Οικονομίας, δίνουν ένα σημαντικό ερέθισμα στο ευρύ κοινό, να αντιληφθεί με έναν διαδραστικό τρόπο, την αναγκαιότητα για αλλαγή των συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής.

Την παρουσίαση της τελετής των Τιμητικών Βραβείων της Τ Press, έκανε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ecotec, κ. Μιχάλης Σταθακόπουλος.

Η Τ Press, με αυτήν την διαδικασία, την θεσμοθέτηση των Τιμητικών Βραβείων, θέλει να επιβραβεύσει, να αναγνωρίσει, την προσφορά προσωπικοτήτων αλλά και φορέων, που έχουν συμβάλλει στην εδραίωση της Αγοράς των πράσινων τεχνολογιών, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάθε δράση, κάθε προσπάθεια, είτε ατομική είτε ομαδική, κάθε όραμα, σχέδιο δράσης, πράξη προς μίμηση, αλλά και κάθε συνεργασία, που η T Press θεωρεί πως πρέπει να αναδείξει, ειδικά σε διαρκείς, συνεχόμενες, σε ένταση και έκταση, πορείες, θα αναδεικνύονται ως μια ελάχιστη τιμητική διάκριση, διότι ο δρόμος προς την απανθρακοποίηση, την επίτευξη των στόχων της Κυκλικής Οικονομίας, θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά με ιδιαίτερα οφέλη για τη χώρα μας.